Hitta din butik
Meny
  1. Start
  2. Formgivare
  3. Karl Hallqvist
Behöver du hjälp? Kontakta oss här

Karl Hallqvist

Karl Hallqvist är en svensk kreatör med stor bredd på sitt skapande med passion för cirkulär ekonomi och återanvändning. Karl Hallqvist har en bakgrund som möbelsnickare, art director, grafisk designer och fotograf. Kreatören insåg tidigt att kontroll över skapandet kräver kontroll över ekonomin, speciellt när det handlar om cirkulär ekonomi.

Karl Hallqvist har en egen syn på produkter i framtiden.

— ”Cirkulär ekonomi är framtiden. Den bygger på att produkter återanvänds i flera led. Jag tror inte att framtidens ekonomi skapas av nutidens ekonomer. Den skapas av kreatörer när de designar produkter. Det är enkelt för alla att publicera sin egen design via Instagram. Därför måste kreatörer vidga sin syn på design. Vi kan inte bara designa produkter, vi måste även designa processer så att produkter kan återanvändas. Här måste vi inkludera ekonomin. Inom cirkulär ekonomi pratar man inte om konsumenter, utan om ’användare’. Termen ’återanvändare’ gör det ännu tydligare hur vi måste tänka. Med möbelserien Play har jag använt hela mitt kreativa register för att ta ett kliv mot cirkulär ekonomi i möbelbranschen.”

Karl Hallqvist anser att produkter som skapas får inte bli värdelösa för då slänger vi dem. Det är viktigt att produkterna har kvar ett värde så man kan återanvända dem. Såsom second hand och pant på burkar och flaskor. Produkter återanvänds flera gånger och har ett bestående värde. Karl Hallqvist tror på konceptet som en standard för flera branscher i framtiden.

— "Genom att ’panta’ produkter hos en producent, kan producenten återföra produkten till nya användare och skapa en andrahandsmarknad. Företag får nya intäktsmöjligheter, användare kan välja om de vill köpa nya produkter eller begagnade till reducerade priser och tillsammans minskar vi vårt avtryck på klimatet. Alla vinner!”

Stockholm Furniture Labs kärnvärden utgår från just cirkulär ekonomi, där produkter återanvänds i flera led.

Med Stockholm Furniture Labs delar till möbler kan användaren utveckla sin möbel istället för att avveckla den. I den modulära möbelserien Play kan alla produkter kombineras med varandra för att skapa nya möbler. En designad process som stäcker sig från nyproduktion till återanvändning. Stockholm Furniture Lab designar egentligen inte möbler, de designar ett cirkulärt system för delar till möbler. Du designar möblerna.

 

Mina produkter