Hitta din butik
Meny
  1. Start
  2. Formgivare
  3. Marianne Westman
Behöver du hjälp? Kontakta oss här

Marianne Westman

Marianne Westman började som 18-åring på Konstfacks keramiklinje i Stockholm och studerade för Edgar Böckman. Efter det handplockades hon av porslinsfabriken Rörstrand för en provanställning som senare blev permanent. Hon var anställd hos Rörstrand mellan 1950 och 1971 och kallades "porslinsmamma" på grund av sin ohotade ställning som framgångsrik, kvinnlig designer.

Under sina 21 år på Rörstrand formgav Westman bland annat de numera klassiska, naturinspirerade serviserna Picknick och blåblommiga Mon Amie som brukar framhållas som exempel på god, skandinavisk 50-talsdesign. 2008 lanserade Rörstrand populära Mon Amie på nytt, i samarbete på Marianne Westman. Servisen utökades då med nya typer av koppar och fat. Picknick finns inte längre i produktion hos Rörstrand, men mönstret återfinns på nyproducerade textilier (från Almedahls) och brickor som säljs på bland annat Designtorget och Åhléns.

På senare år har efterfrågan på Marianne Westmans 50-talsporslin ökat enormt, och priserna på andrahandsmarknaden har skjutit i höjden.

Mina produkter