Hitta din butik
Meny
  1. Start
  2. Varumärken
  3. Hinza
Behöver du hjälp? Kontakta oss här

Hinza

Hinza drivs av Karin Bachstätter från Perstorp. Här tillverkades den första plasten i Sverige redan 1918 av Perstorp AB, ett företag grundat av Karins farfars far.

 

På 50-talet var Perstorp AB Skandinaviens största plasttillverkare, under denna tid tog företaget fram flera populära bruksföremål. Ett av dem var plastväskan som är förlaga till Hinzaväskan. Väskan ritades av Curt Christofferson som var anställd designer. Plastväskan blev snabbt omtyckt i de svenska hemmen eftersom den är så användbar. Framför allt användes den till att bära hem matvaror i. När butikerna i mitten av 60-talet började erbjuda plastpåsar att packa maten i lades produktionen ner.

”Jag har vuxit upp med plastväskorna och använder dem varje dag. När det började bli svårt att få tag i fler gamla väskor, beslöt jag och mina föräldrar oss för att ta upp produktionen. 2008 startade vi nytillverkningen med Designtorget som en av våra första kunder.”

Idag driver Karin Hinza tillsammans med sin man Tobias. Produktionen är förlagd till småländska Hillerstorp. Genom närheten till fabriken har de kontroll över material och produktion samtidigt som transporterna blir korta. Med Green Plastic-varianten baserad på sockerrör fokuserar Hinza än mer på klimatsmarta val.

Köp nu