Hitta din butik
Meny
  1. Start
  2. Varumärken
  3. Hövding
Behöver du hjälp? Kontakta oss här.

Hövding

Den osynliga hjälmen. Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder, och på sätt och vis stämmer det vad gäller Hövding. Idén om en airbag för cyklister föddes 2005. Då blev det lag i Sverige på att alla under femton skulle använda cykelhjälm. Lagändringen startade en allmän debatt omkring hjälmtvång, och huruvida detta borde gälla även vuxna cyklister. Anna Haupt och Terese Alstin, som vid tillfället utbildade sig till industridesigners i Lund, började diskutera saken sinsemellan. Hjälmtvång eller inte, var det möjligt att designa en cykelhjälm som alla ville använda? Och hur skulle den i så fall se ut? Var den snyggaste hjälmen kanske till och med osynlig?

Som examensarbete arbetade de fram en revolutionerande idé; en airbag för cyklister. Haupt och Alstin ville tillverka en hjälm som inte var en hjälm, utan en airbag inuti i en krage som man bar kring halsen. Konceptet var minst sagt nyskapande och hade en innovativ design. Projektet fick genast stor uppmärksamhet.

2006 vann Hövding tävlingen Venture Cup, en hjälp till unga entreprenörer att utveckla sina visioner till hållbara affärsplaner. Samma år grundades Hövding Sverige AB, och sju år senare hade konceptet gått från idé till godkänd och certifierad produkt.

Idag är Hövding klassad som världens säkraste huvudskydd för cyklister. Arbetet med att ta fram en hjälm som alla ville använda hade en oväntad men välkommen sidoeffekt. Enligt vetenskapliga undersökningar har det unika airbagsystemet visat sig ge upp till åtta gånger bättre skydd än traditionella cykelhjälmar.

Hövdings airbag för cyklister har sålts i fler än 150 000 exemplar i över femton länder. Sedan 2006 har man vuxit från att vara två personer med en bra idé, till att bli ett börsnoterat företag som kan hantera allt från utveckling och produkttillverkning, till marknadsföring och försäljning. Idag är man fler än fyrtio medarbetare på kontoret i Malmö.

Köp nu