Hitta din butik
Meny
Belysning upp till 25%
Köp nu
  1. Start
  2. Inspiration
  3. Belysningstips!
Behöver du hjälp? Kontakta oss här.

Belysningstips!

Vi på Designtorget har fått äran att ställa några frågor till Åsa Fjellstad från Atelje Lyktan. Åsa tipsar bland annat om dom bästa knepen för att få till belysningen i ditt hem! 

 

Ateljé Lyktan är en belysningstillverkare med en 85-årig historia och ett arkiv av lampor som har definierat svensk design under det senaste seklet. Med sin gedigna belysningskunskap, långa erfarenhet och bredd skapas innovativa, energieffektiva och hållbara produkter som är anpassade till människors krav, med minsta möjliga påverkan på miljön.

 

Vad ska man tänka på när man inreder med belysning?
För att göra det enklare brukar jag dela upp ljuset i tre delar. Allmänljus/grundljus, arbetsljus och accentljus. Dessa tre delar finns i alla rum. Vi kan ta sovrummet som exempel. Takarmaturen skapar grundljuset. Sängarmaturen på bord eller vägg skapar arbetsljuset. Medan armaturen i fönstret eller på en hylla skapar accentljuset. Så detta är mitt tips för alla hemmets rum; utgå från Allmänljus, arbetsljus och accent ljus i alla rum så kommer du att hitta en fin balans på ljuset och kunna utnyttja rummet till fullo.

 

 

Hur många ljuspunkter bör man ha i ett rum?
Här vill jag slå hål på myten om att det skall vara 7-8 ljuskällor i ett rum för att det skall ge en god belysning. Utgår man från allmänljus, arbetsljus och accentljus så rör det sig om färre ljuskällor. Med rätt planering klarar du dig på endast tre ljuskällor i ett rum.

En armatur kan även med sitt uppljus skapa allmänljus och likaså nedljuset kan skapa ett arbetsljus. Glöm inte accentljuset - det ljuset är vad som bryter av och skapar ”myset” i rummet.

 

Vad ska man tänka på när man inreder med taklampor?
Det första man bör tänka igenom är taklampans syfte. Om det är en takarmatur som skall ge ljus åt hela rummet så bör lampan hänga närmare taket, medan en pendelarmatur som skall hänga över tex. ett matbord bör hänga längre ned. På så vis ser man att  lampan är till för bordet och inte ska ge rummet allmänljus. Detta ramar även in bordet och skapar ett rum i rummet.

Vilken höjd ska man hänga en taklampa?
Det är olika från armatur till armatur. Vid ett matbord ska man kunna se personen utan att armaturen skymmer. Så mitt tips är att hålla armaturen över matbordet och testa detta då man sätter upp lampan. Men höj den inte så högt att man blir bländad av ljuskällan. Eftersom ljuskällan sitter olika placerade i alla armaturer så är det alltid bäst att testa så man hittar rätt. Viktigt är att armaturen skall tillhöra bordet och inte taket.

 

Vad ska man tänka på när man inreder med bordslampor?
Det viktigaste är att ställa sig frågan "Vad är armaturens syfte?" Är det ett accent/mysbelysning eller en arbetsarmatur, där ljuset skall skapa ett läsljus? Detta kommer avgöra vilken typ av bordslampa du ska välja.

Vad ska man tänka på när man väljer belysning för skrivbordet?
Arbetsbelysning skall ge ett bra ljus på arbetsytan. Tänd gärna en armatur intill så att kontrasterna mellan arbetsljuset och ljuset runt omkring inte blir för stort. Ögat blir snabbare trött av för skarpa kontraster men gillar gradienter. 

 

 

Vad ska man tänka på när man inreder med vägglampor?
Jag tycker vi använder för lite väggarmaturer. De används oftast som sängarmaturer. Jag tycker det passar fint i hallen eller som accentljus, det är väldigt fint att belysa stilleben i vardagsrummet också. Varför inte använda en väggarmatur istället för en golvarmatur – det blir dessutom lättare att städa golvet.

 

 

Kolla in belysning från ateljé Lyktan