Betala med Klarna & Swish
Köp 2 produkter, få 20%! KOD: SOMMAR20
Fraktfritt till ombud över 499kr

Kristina Stark

Kristina Stark är industridesigner utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm samt vid Central Saint Martins College of Art and Design i London. Under många år har hon arbetat som frilans med formgivning för hemmet, köket och bordet åt ett antal uppdragsgivare såväl i Sverige som utomlands. Bland uppdragsgivarna finns bland annat Design House Stockholm, Höganäs Keramik, Boda Nova, Gense m.fl. 

Förutom att rita på uppdrag åt andra företag började Kristina 2008 att lägga grunden till sitt eget varumärke. Idag har det utvecklats till varumärket Design: Kristina Stark innehållande produkter som redan blivit något av s.k. klassiker och designikoner. Som till exempel hennes tändsticksaskfodral och ljusstakar, idag designikoner som finns till försäljning i många butiker samt museishopar. Hennes egenproducerade produkter har blivit nominerade till Formex Formidable fyra gånger. Lanseringen av kaffeserien Café, fick stor uppmärksamhet och blev bland annat nominerad till Formex Formidable 2012, utnämnd till “Årets Porslin 2012 “ av Residence samt uttagen till och presenterad på utställningen “Contemporary Collected” i Tokyo av Föreningen Svensk Form under hösten 2012. I augusti 2013 lanserade Kristina sin nya keramiska serie Botan som också den fick stor uppmärksamhet och blev inte endast nominerad utan även vann priset Formex Formidable 2013 i januari 2014.

I februari 2016 vann hennes Still Life serie priset Elle Decoration Swedish Design Awards 2016 ”Årets produkt för det dukade bordet”. Kristina säger: “Jag drivs av lusten att skapa alldeles vanliga och helt ordinära ting för vardagen, som människor använder ofta och gläds av att använda. Ting som är gjorda för flitigt bruk – om och om igen. Jag söker inte efter effekter, jag söker det enkla och det lågmälda. Essensen av ett ting. Tingets kärna. Hur många gånger har jag inte försökt att finna den optimala formen i ett ting utan onödiga tillägg av linjer och dekorer. Allting måste ifrågasättas för att ha ett berättigande. Att reducera är utmaningen, att lägga till är enklare än att dra ifrån. Det enkla är det svåra – helt enkelt. ”Förutom omsorgen om ett ting och dess utformning känner jag även en stor omsorg och ett ansvar för att all produktion görs på ett så humant och miljövänligt sätt som möjligt utan att belasta jorden i onödan. Materialen jag väljer är naturliga, äkta och slitstarka som tillåts att åldras värdigt och med patina. Tillverkningen ligger så nära som möjligt och de flesta av produkterna tillverkas småskaligt och hantverksmässigt i Sverige. Det är så jag vill ha det. I de fall det trots stora ansträngningar visat sig vara omöjligt med produktion i Sverige, har jag efter idogt letande funnit möjligheterna i södra Europa där man med gediget kunnande och stor yrkesstolthet utför ett fantastiskt fint hantverk. Med fina och stolta hantverkstraditioner vill jag kombinera design med funktion utan att kompromissa med kvaliteten. Det är jag glad och stolt över.”

Mina produkter

Inloggning
Skapa ett konto
Återställ lösenord