Betala med Klarna & Swish
15% på en valfri vara! Ange kod: HAPPY15
Fraktfritt till ombud över 499kr

Yngve Ekström

Arkitekten Yngve Ekström är en utmärkt representant för det blonda skandinaviska formspråket. Tillsammans med kollegor som Aalto, Mathsson, Jacobsen och Kjaerholm var Yngve Ekström med om att göra begreppet “Scandinavian Modern” världsberömt. I den mest kända av hans produkter, Laminostolen (1956) förenade han det strama med det lätta. Det vackra med det funktionella. Han gjorde det så bra att stolen Lamino utsågs till 1900-talets möbel i en omröstning gjord av tidningen Sköna Hem.

Ekström föddes 1913 i Hagafors i Småland, där Sveriges äldsta möbelfabrik fanns. Hans papa dog tidigt och redan som 13-åring började Yngve att arbeta på fabriken. Kombinationen av begåvning för snickeri och allsidig praktik gav honom en unik känsla för material och konstruktion. Tillsammans med sin bror Jerker, startade Yngve sitt egna företag Swedese Möbler i Vaggeryd, som fortfarande är aktiva idag. Tillsammans med Stolab har Yngve formgivit Arka loungestol, stolen Pinocchio, Björka bord och pallen Palle.

Ekströms möbler har ställts ut över hela världen och ingår i den permanenta samlingen på Victoria & Albert Museum i London. “Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk”, sa Yngve en gång. Det känns som att han har åstadkommit betydligt mycket mer än så.

Mina produkter

Inloggning
Skapa ett konto
Återställ lösenord